top of page

Katto pään päällä?


Ei itsestäänselvyys kaikille, ei edes Suomessa. Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti

17. päivän kansainväliseksi köyhyyden poistamisen päiväksi. Tiesitkö, että jopa 767 miljoonaa ihmistä maailmassa elää yhä äärimmäisessä köyhyydessä? Suomessa päivää vietetään asunnottomien yön merkeissä ja sitä on vietetty vuodesta 2002 lähtien.


Suomessa oli vuonna 2017 yhteensä 7112 asunnotonta, joista yksineläviä oli 6615 ja perheellisiä 497. Tästä luvusta pitkäaikaisasunnottomia oli 1400. Asunnottomuus on hieman laskenut, mutta ongelma ei suinkaan ole poistunut. Tietyillä paikkakunnilla asunnottomuus on myös hieman noussut. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että nuorten (alle 25- vuotiaiden) asunnottomuus on lisääntynyt.

Asunnottomuuden poistaminen on haastavaa koska syitä asunnottomuudelle on erilaisia. Pienet elämän muutokset voivat suistaa ihmisen raiteiltaan ja ajaa asunnottomaksi. Asunnottomuus vie ihmisen äärirajoille, jolloin elämästä tulee selviytymiskamppailua. Tämä vieraannuttaa ihmisen yhteiskunnasta ja tällä on vahva merkitys ihmisen itsetuntoon.


Kansanliikkeet, kuten asunnottomien yö, ovat hyvä muistutus meille kaikille, että meillä on paljon ihmisiä jotka ovat avun tarpeessa. Asunnottomuus on tragedia, jonka myötä ihmiseltä viedään se kaikkein pyhin paikka, nimittäin koti. Ilman kotia tai pysyvää majoituspaikkaa on erittäin vaikeata rakentaa elämä uudestaan. Myös palveluiden saatavuus on hankalaa avuntarvitsijan kannalta, ja toisaalta avun perille toimittaminen voi myös olla haastavaa kun olinpaikkaa ei tarkkaan ole tiedossa.


Asunnottomuus heikentää ihmisen elämänhallintataitoja ja vie osan ihmisarvosta. Olisikin äärimmäisen tärkeätä, että jokaiselle asunnottomalle voitaisiin tarjota jonkinnäköinen tukikohta ja turva, josta elämää voisi alkaa rakentamaan uudestaan, pala palalta.


Asunnottomuutta ei ehkä pystytä koskaan täysin kitkemään pois, mutta tämä tulee kuitenkin ehdottomasti olla meidän tavoitteena. Valtakunnan tasolla meidän tulee pitää huolta siitä, että kolmas sektori saa tarvitsemansa tuen. Tarvitsemme kattavaa yhteistyötä eri järjestöjen kanssa. Vapaaehtoistyön merkitystä ei tule missään nimessä vähätellä – usein juuri vapaaehtoiset voivat olla ne ainoat, jotka kohtaavat hädässä olevan ihmisen arvokkaana ja tasavertaisena ihmisenä.


Heidi Seppälä, RKP:n eduskuntavaaliehdokas, kunnanvaltuutettu Vihdissä

9 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page