top of page

Naistenpäivä on joka päivä

Joka vuosi maaliskuun 8:s päivä juhlitaan kansainvälisesti naistenpäivää. Naistenpäivänä monet saattavat jakaa naisille ruusuja, tarjoa kuplivaa ja monesti miehetkin saattavat muistaa konvehtirasioilla tai jollakin muulla herkällä tavalla. Erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa ja toisissa maissa päivä on myös virallinen vapaapäivä. Facebook uutisvirta on täynnä onnentoivotuksia ja paljon kuvia sydämistä. Näissä ei sinänsä mielestäni ole mitään vikaa ja itsekin sorrun myös tällaisten jakamiseen, mutta kuinka moni oikeasti pohtii miksi naistenpäivää vietetään?


Suomessa naisten tasa-arvoisuus on suhteellisen hyvällä mallilla, vaikka parannettavaa löytyy edelleen. Isoimpia asioita on perhevapaauudistus, johon nyt hallitus on esittänyt 1+7+7 mallia. Malli ei ole täydellinen ja siinä on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Avoimet kysymykset liittyvät mm. siihen miten tämä rahoitetaan, miten määritellään joustavuus ja mitä tämä tarkoittaa. Uskon, että tämä on kuitenkin askel parempaan suuntaan. Äidin rooli on tärkeä, mutta nyky-yhteiskunnassa täytyy löytyä joustavammat mahdollisuudet äitiyden sekä uran yhdistämiseen ja lisäksi meidän tulisi muistaa isien oikeudet. Tämän lisäksi meidän tulee ottaa huomioon erilaiset perhemuodot ja -yhdistelmät. Kaiken lisäksi työelämässä meillä vallitsee edelleen eriarvoisuutta palkkatilastoissa. Samasta työstä miehelle maksetaan edelleen useimmilla toimialoilla enemmän kuin naiselle. Tämä on mielestäni todella väärin.


Maailmalla naisten ja miesten eriarvoisuus on yhä todella voimakasta ja valitettavasti naisiin kohdistuu suunnaton määrä erilaista syrjintää, nimenomaan heidän sukupuolensa vuoksi. Valitettavasti monissa maissa lainsäädännön kehittyminen on ollut todella epätasaista ja tämän lisäksi monessa maassa yhteiskunnalliset ja kulttuuriset käytännöt sallivat eriarvoisen kohtelun.


Tasa-arvoisuuden puolesta täytyy olla valmis tekemään töitä ja itse näen, että tämä on myös yksi niistä asioista joita itse haluaisin tässä yhteiskunnassa edistää. Haluaisin nähdä, että meillä olisi huomattavasti enemmän naisia johtavissa asemissa niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannella sektorilla. Haluaisin myös nähdä rajojen rikkoutuneen ja enää työmarkkinoilla ei olisi naisten – ja miesten aloja, vaan kaikilla olisi samat mahdollisuudet työn harjoittamiseen. Toki, joissakin tapauksissa voi tulla fyysinen voima vastaan, mutta mikään ei ole tässä maailmassa mahdotonta. Minulle on opetettu, että on oikeus uskoa ja tavoitella unelmansa, siitä huolimatta että olen nainen. Mikäli oma 5 vuotias tyttöni ilmoittaa, että hänestä tulee esim. seuraava Kimi Räikkönen, niin en minä häntä estä tavoittelemasta unelmaansa. Meillä vanhemmilla, aikuisilla on todella iso vastuu siitä mihin suuntaan muokkaamme tulevaisuutta ja miten edistämme tasa-arvoisuutta.


En itse vanhempana ikinä halua seistä lasten unelmien tiellä, päinvastoin kannustan tavoittelemaan ”kuuta taivaalta”, jos siltä tuntuu. Ainoa asia mistä muistutan, että unelmien eteen täytyy tehdä töitä ja tämä koskee kaikkia, sukupuoleen katsomatta.


Muistetaan siis arvon naiset arvostaa itseämme ja uskalletaan vaatia enemmän. Me kaikki olemme yhtä tärkeitä ja meillä jokaisella on tärkeä osa yhteiskunnassamme. Naistenpäivä ei siis ole kerran vuodessa, vaan jokaisena päivänä. Pidetään kaikki tämä mielessämme ja toimitaan jokainen sen mukaan, niin arjessa kuin päätöksenteossa.


Hyvää naistenpäivää!

Glad kvinnodag!


Heidi Seppälä
40 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page