top of page

Nuorten ääni kuuluviin politiikassa

Nuorten ääni tulee  kuulua entistä paremmin politiikassa. 

Me tarvitsemme parempaa vuoropuhelua. 

Nuorten täytyy saada vaikuttaa asioihin ruohonjuuritasolla, mutta myös päätöksenteon ytimessä. Nuoret ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista, mutta eivät välttämättä innostu vaikuttamaan nykyisellä mallilla – moni kokee ettei hänen sanomaansa kuulla. 

Kenties nuoret uskovat, etteivät pysty vaikuttamaan päätöksiin, heitä ei kuunnella, vaikka ääntä pidettäisiin.


Uskon että nuoret jopa pelkäävät sanaa politiikka, mikä on sinänsä erittäin harmillista, mutta myös ymmärrettävää. Me tarvitsemme nykyaikaisempia vaihtoehtoja vaikuttaa politiikassa, jossa tilaa on joustavuudelle ja luovuudelle. Politiikan rakenteita täytyy muokata, jotta ne sopivat myös nuoremmille eikä vain vanhemmille ikärakenteille ja jo totuttuihin malleihin.  

Herättäisikö uudenlaiset ratkaisut nuoret kiinnostumaan politiikasta ja näin ollen saisimme heitä myös enemmän mukaan politiikkaan eri vaaleissa? 


Meillä on jo nyt käytössä erilaisia digitaalisia alustoja, joiden kautta pystyy kertomaan mielipiteensä kuten esimerkiksi lausuntopalvelu.fi. Toimivatko nämä kanavat kuitenkaan täysin kuten pitäisi ja ovatko kaikki nuoret tietoisia, että tällaisia sivustoja on olemassa? Kun tällaisia alustoja suunnitellaan tulisi nuorten aina olla mukana myös siinä työssä.

Jotta demokratia toteutuisi, nuorilla täyty olla konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa. Ei riitä, että asiat kirjataan tiedoksi, jos heidän asioihin ei oikeasti perehdytä, eikä heitä kuunnella. Haastaisinkin jokaisen nuoren esimerkiksi demokratia.fi sivustolle tutkimaan miten asioihin voisi vaikuttaa. Myös minuun voi olla yhteydessä ajatuksista ja ideoista.  

Kehotan jokaista aikuista ottamaan edes yhden nuoren mukaan pohtimaan vaikuttamista ja äänestämistä. Ollaan kiinnostuneita toisistamme, otamme yhdessä kantaa ja vaikutamme yhdessä.    Heidi Seppälä 

eduskuntavaaliehdokas, kandidat inför riksdagsvalet 38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page