top of page

Partidagen / Puoluepäivät 26.9.2020

Bästa partiordförande, Bästa partidag.

Det här är året, den här partidagen, kommer vi alla att komma ihåg. Jag måste medge att det har varit ett tufft år, även för mig. Finland, hela världen, har varit i undantagstillstånd, Nylands gränser var stängda, skolornas dörrar stängdes, barnen blev hemma. Att arbeta på heltid hemifrån och samtidigt sköta barn under skolålder och försöka stöda barn med distansskola, var inte lätt.


Jag vet att vi har barn och unga som klarade sig bra under distansperioden, men vi har också alltför många som har hunnit falla emellan. Jag har själv ett barn som har inlärningssvårigheter och vi försöker nu lappa på allt det som vi förlorade under våren. Det är tidskrävande och kräver väldigt mycket av mig som förälder. Hur går det för dem som saknar en vuxens stöd och närvaro under detta lappande?


Suurin osa Suomen kunnista teki alijäämäisen tuloksen vuonna 2019 ja Covid- 19 ei tilannetta juuri tee paremmaksi. Monet kunnat pohtivatkin tällä hetkellä talousarvioita valmisteltaessa, miten ja mistä leikataan ja miten palveluverkkoa tehostetaan. Olemmekin viime päivinä saaneet lukea lehdistä, että useat kunnat lähtevät lomauttamaan varhaiskasvatuksen ja opetuksen henkilökuntaa. Samalla hengenvedolla viranhaltijat esittävät, että koulutuksesta halutaan monissa kunnissa säästää mm. ryhmäkokoja kasvattamalla, pienryhmiä lakkauttamalla, useat kyläkoulut ovat lakkautusuhan alla yms.


Det är väldigt kortsiktigt, att skära i bildningen och därför är jag extremt kritisk inför alla de beslut som borde fattas när det gäller inbesparing av bildningstjänster. Om vi permitterar personal och samtidigt skär ner i bildningen måste jag fråga mig: hur i all världen har man tänkt att våra barn skall kunna få en jämlik utbildning av hög kvalitet och en utbildning som hinner se den enskilda individen och hens behov? Hur skall vi se till att de barn och unga som just nu behöver mest stöd kommer att få det och får det även i fortsättningen?


Det repeteras ofta men varje euro som investeras på förebyggande arbete och för att stöda våra barn och unga idag kommer att betalas tillbaka till vårt samhälle i framtiden i form av ett större antal individer som mår bra och kan delta och hitta sin plats i både arbetsliv och samhällsbygge. Därför ber jag att varje beslutsfattare inom kommunalpolitiken noga funderar på vilka konsekvenser radikala skärningar inom utbildningen kan leda till.


Tack.


Heidi Seppälä

Fullmäktigeledamot i Vichtis

Viceordförande SFP i Vichtis - Högfors rf.
8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page