top of page

Ystävyys


Elämän kantavimpia ja tärkeimpiä suhteita ovat ystävyyssuhteet. Monesti ystävyyssuhde on yksi elämän pisimpiä suhteita sisarussuhteen rinnalla. Ystävyyssuhdetta tulee arvostaa sekä kunnioittaa. Tulee muistaa, että myös ystävyyssuhdetta tulee hoitaa siinä missä muitakin ihmissuhteita, eikä mitään tule ottaa itsestäänselvyytenä. Ystävien tukea tarvitaan monissa elämän käännöskohdissa, niin ilojen kuin surujen jakamisessa.


Ystävyyttä ei lasketa ystävien määrässä, sillä meistä jokainen on erilainen. Laaja ystäväpiiri ei kerro vielä mitään ihmisestä. Ihminen saattaa tuntea itsensä yksinäiseksi, vaikka ympärilläsi olisi mielenmäärin ”ystäviä”. Tällöin asiasta tulisi puhua läheisen kanssa tai jonkun muun tahon kanssa esim. kouluterveyshoitaja, työterveyshoitaja yms. Monesti se yksi hyvä ystävä riittää. Sellainen joka hyväksyy sinut juuri sillaisena kuin olet, hyvine ja huonoine piirteineen, sillä kukaan meistä ei ole täydellinen. Hyvä ystävä ei arvostele sinua, mutta osaa kertoa meilipiteensä rakentavasti, loukkaamatta toisen tunteita. Ystävät riitelevät myös joskus tai mielipiteet eriävät, mutta täytyy muistaa osata olla myös armollinen sekä osata pyytää anteeksi. Anteeksi pyytämisen jaloa taitoa ei voi ylikorostaa, kuten ei myöskään sanaa kiitos.

On olemassa monenlaista ystävyyttä, eikä oikeata muotoa ole olemassa. Kaikki suhteet ovat tärkeitä omalla tavallansa. Ystävyyssuhde on myös eriliasta elämän erilaisissa tilanteissa. Nuoruudessa ystävien mielipidettä saatetaan arvostaa enemmän kuin taas lähiaikuisen. Meillä on mm. koti-, koulu-, lapsuusajan-, harrastus-, ja työkavereita. Osaa nähdään useasti ja osaa taas harvemmin, monesti riippuen missä elämäntilanteessa sitä juuri silloin on. Nykyajan sosiaalinen media sekä digitalisaatio on antanut mahdollisuuden luoda myös uudenlaisia ystävyyssuhteita. Interaktiivisia ystävyyssuhteita, jossa ei välttämättä toista ole edes koskaan tavannut tai ole aikomustakaan tavata. Näiden ystävyyssuhteiden merkitystä ei tule vähätellä, vaikka itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että aito kohtaaminen ja läsnäolo ovat tärkeitä tekijöitä. En kuitenkaan vähättele esim. vertaistuen merkitystä. Digitalisuus on kuitenkin antanut uudenlaisen mahdollisuuden yhteydenpitoon, jolloin maantieteellisen sijainnin merkitys vähenee. Digitalisuus on myös helpottanut yhteydenpitoa hektisen arjen sekä ruuhkavuosien keskellä.


Sitä on kuitenkin joskus hyvä pysähtyä miettimään millainen on hyvä ystävä ja millainen ystävä sinä itse olet. Toivottavasti minä olen sellainen ystävä sinulle, että voit aina kääntyä puoleeni.


Pidetään huolta toisistamme jokaisena vuoden päivänä, ei vain ystävänpäivänä. Muistetaan olla ystävällisiä toisillemme ja sanoa: ”pidän sinusta”, ”rakastan sinua”, ”olet minulle tärkeä”. Näitä sanoja ei voi koskaan sanoa liikaa. Muistetaan myös aina pyytää anteeksi, vaikka välillä se voi tuntua vaikealta ja ennen kaikkea muistetaan myös kiittää. Kiitos on niin voimakas sana, jolla voit pelastaa jonkun täysin ventovieraan ihmisen päivän. Kun seuraavan kerran menet kauppaan, terveyskeskukseen tai johonkin muuhun julkiseen paikkaan, katso sinua palvelleen ihmisen silmiin, hymyile ja sano KIITOS.

Näillä sanoin toivotan Teille jokaiselle oikein ihanaa ystävänpäivää!

Med dessa ord vill jag önska er all en riktigt härlig alla hjärtans dag!

Heidi

22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page