top of page

Lapsi tarvitsee tukiverkoston


Lauantaina 20.10.2018 vietettiin kansainvälistä isovanhempien päivää. Itselläni ei

ole kokemusta isovanhemmuudesta, mutta se on varmasti mahtava ja hieno asia. Isovanhemmuus on ylpeydenaihe, koska mitä hienompaa voi olla kuin nähdä lastenlasten kasvun ja näin ollen nähdä oman suvun jatkuvan?


Lapset tarvitsevat hyvän tukiverkoston kasvunsa tueksi. On tärkeää, että lapsella on rakastavia ihmisiä ympärillään. Biologinen vanhemmuus ei ole rakkauden edellytys, saati tae lapsen hyvinvoinnista. Lapsen tukiverkosto voi koostua monenlaisista aikuisista ja itse uskon, että mitä ennemmän lapsella ja nuorella on rakastavia sekä luotettavia ihmisiä ympärillänsä, sitä parempi.

Olen itse yhden lapsen yksinhuoltaja ja samalla uusperheen äiti. Uusperhe onkin aikamoinen ”palapeli”, koska kuvioon kuuluu niin monta ihmistä. Me teemme kuitenkin päätöksiä lasten parhaaksi, jolloin lapsilla on oikeus niin biologisiin isovanhempiinsa kuin myös "varaisovanhempiin. Me perheen vanhempina teemme päätöksiä lasten parhaaksi, aikuisten välisten ristiriitojen ei koskaan saisi antaa vaikuttaa lapsen oikeuksiin tavata hänelle tärkeitä ihmisiä. Tiedän, että on isovanhempia jotka, eivät saa syystä tai toisesta tavata lastenlastansa. On lapsia joilla ei ehkä ole enää isovanhempia kenen puoleen kääntyä. On paljon tyhjiä rakastavia sylejä, jotka vain odottavat sylin täytettä.


Voitaisiinko lasten ja isovanhempien tapaamismahdollisuuksia jotenkin tukea? Voisimmeko esim. kunnallisella tasolla jotenkin auttaa? Mielestäni kyllä. Päiväkodit voisivat käydä tutustumassa vanhusten asumisyksiköihin ja vanhainkoteihin, jolloin lapset voisivat tutustua vanhuksiin ja leikkiä heidän kanssaan. Lapset saisivat kuulla ääneen luettuja satuja ja erilaisia seikkailukertomuksia. Tämä lisäisi sekä lasten että vanhusten hyvinvointia. Lapset oppisivat olemaan vanhusten kanssa ja kunnioittamaan heitä. Samalla voisimme ehkä vähentää myös vanhusten yksinäisyyttä. Kouluissa voisi käydä lukumummoja ja-pappoja. Koulut voisivat tehdä yhteistyötä eri yhdistysten kanssa, ja esimerkiksi pyytää vanhuksia vetämään kerhotoimintaa nuorillemme. Kaikki on mahdollista, jos vain haluamme niin!"


Arvostan tavattomasti kaikkia teitä isovanhempia ja muita aikuisia, jotka olette mukana tukemassa ja kannustamassa lasten tulevaisuuden rakentamisessa. Teitä jokaista tarvitaan, enemmän kuin ehkä arvaattekaan!


Heidi Seppälä

Eduskuntavaaliehdokas 2019

10 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page