top of page

Yksinhuoltajat tarvitsevat tukea


Suomalaiset perheet ovat jo pitkään olleet varsin monimuotoisia, esimerkiksi yksinhuoltajia, etävanhempia, adoptio-, monikko-, sateenkaari- ja sijaisperheitä. Palvelujärjestelmämme ja perhelainsäädäntömme perustuvat kuitenkin pitkälti ajatukseen ydinperheestä, jossa keskenään avioliitossa olevat äiti ja isä asuvat saman katon alla yhdessä biologisten lastensa kanssa.


Lapsiperheiden köyhyys on kasvava ongelma, ja tilastojen mukaan se näkyy eniten yksinhuoltajaperheissä. Tilastojen mukaan yksinhuoltajanaisista toimeentulotukea saavien osuus on 26% suurempi kuin muissa pohjoismaissa. Juuri yksinhuoltajat tarvitsevatkin enemmän tukea ja joustavuutta arjesta selviytymiseen.


Yhden vanhemmat perheissä aika on todella kortilla, ja vanhempi joutuu tasapainoilemaan arjen rutiinien, työssä käymisen, lasten koulunkäynnin ja harrastusten välillä. Oman ajan löytäminen voi olla aivan mahdotonta, jos ei satu olemaan tukiverkostoa, johon nojautua. Elämää hallitsee jatkuva huoli asumisen kalleudesta, rahan riittämisestä harrastuksiin, ruokaan ja vaatteisiin, ja aikanaan lasten toisen asteen koulutuksen kustannuksista ja lapsilisän päättymisestä lapsen täyttäessä 17 vuotta. Yksinhuoltajana olet sekä äiti että isä – yksin.


Itsellänikin on kokemusta yksinhuoltajan arjesta. Pienen lapsen kanssa kotona pienen äitiyspäivärahan ja hetken verran kotihoidontuen turvin eläminen oli hyvin haastava ja opettavainen vaihe elämässäni. Koin avun pyytämisen vaikeaksi, epäonnistumisen häpeä sai liian usein vallan. Myöhemmin löysin uuden rakkauden, ja yksinhuoltajuus vaihtui uusperheen äidin rooliin. Vaikka sekin on haastava tehtävä, taloudellinen tilanne helpottui samalla merkittävästi.


Ymmärrän hyvin, että moni yksinhuoltaja on liian kovilla, ja tuntee itsensä riittämättömäksi. Lapselle olet kuitenkin se tärkein asia maailmassa, ja kantaahan se tunne pitkälle, vaikkei arkea kenties helpotakaan.

Tiedän ja tunnen arkesi. Tiedän, että tarvitsemme muutoksia lainsäädäntöömme ja tasa-arvoista perhepolitiikkaa. Jokainen perhe täytyy ottaa yksilöllisesti huomioon. Olen ääni lapselle.


Heidi Seppälä

kunnanvaltuutettu Vihdissä ja eduskuntavaaliehdokas (RKP), kommunfullmäktigeledamot i Vichtis och kandidat i riksdagsvalet (SFP)Kun meillä oli vain toisemme. Sinä olit se, joka pidit minut pinnalla ja autoit jaksamaan. Rakastan sinua, aina ja ikuisesti! Jag älskar dig och kommer, att vara med dig så länge jag finns och även efter det. - Mamma

93 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page