top of page

Osa 1: Järeitä aseita ilmastonmuutoksen vastaiseen työhönOlen jo pitkään ajatellut kirjoittavani ajatuksiani ympäristöstä ja tämän merkityksestä minulle itselleni. Luonto ja puhdas ympäristö merkitsevät minulle henkilökohtaisesti todella paljon ja arvostankin sitä suunnattomasti. Tämä on myös yksi syy miksi muutimme Vihtiin. Vihti tarjoaa upean ja monipuolisen luonnon ja mahdollisuuden olla lähellä luontoa. Pyrin hyvinkin paljon omilla valinnoillani sekä omia lapsia ohjeistamalla vaikuttamaan myös omaan hiilijalanjälkeen. Tämän ihmiskunnan isoimpia sekä vakavampia haasteita on ilmastonmuutos, joka täytyy ottaa vakavasti. Ympäristökysymykset täytyy ottaa huomioon uutta luodessa, sillä taloudellisesti hyödyttäviä investointeja, tai investointeja ylipäätänsä ei tule missään nimessä toteuttaa ympäristön kustannuksella. Ratkaisuissa on aina pyrittävä löytämään tasapaino näiden kahden välillä.

Istun itse Vihdin kunnassa työryhmässä, jonka tehtävä on seurata ilmastostrategian toteutumista omassa kunnassa. Tärkeä tehtävä sekä tärkeä foorumi keskustella ilmastonmuutoksesta ja millaisia toimenpiteitä tulisi tehdä, jotta hiilijalanjälkeä voidaan pienentää. Näin pääkaupunkiseudun kupeessa asuvana liikennepäästöt ovat yksi todella iso ongelma. Suurin osa mm. Vihdin asukkaista pendelöi jokapäivä pääkaupunkiseudulle töihin ja liikenteestä päätelleen, suurin osa käyttää tähän omaa autoa. Yksityisautoilu on toki helppo tapa saavuttaa määränpää sekä liikkua paikasta A, paikkaan B. Yksityisautoilun vähentymiseen tuskin äkkiseltään löydetään lääkkeitä ja ratkaisuja, mutta yksi tärkeä lääke on julkisten yhteyksien kehittäminen ja ennen kaikkea löytää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, perinteisten liikkumisvälineiden rinnalle.

Liikennepäästöihin liittyy myös valtavan automäärän lisäksi Suomen vanha autokanta, joka on jatkanut edelleen kasvuansa. Kasvun hidastumiseen ollaan toki vastattu keittämällä uusia ja vaihtoehtoisia käyttövoimia sekä tukemalla esim. romutuspalkkion muodossa autokannan vaihtuvuutta. Moni olisikin valmis vaihtamaan esm. Hybridi autoon, mutta esteenä on edelleen vaihtoehtoisten käyttövoimaisten autojen korkea hinta. Julkistaliikennettä ajatellen Tunninjuna – hanke on erityisen tärkeä meille Vihtiläisille sekä naapurikunnissa asuville. Hanketta tulee viedä eteenpäin määrätietoisesti ja katsoa, että hanke toteutuu. Meidän tulee valvoa, että hanke toteutetaan mahdollisimman monta kuntaa ja kaupunkia palvelevaksi radaksi liityntäpysäköintipaikkoineen yms. Hanke on valtava ja aikaa vievä, joten näkisin että tämän rinnalla on tärkeätä kehittää myös uutta sekä vaihtoehtoisia ratkaisuja liikkua. Digitalisaatio sekä teknologian kehitys luo mahdollisuuden sekä pohjan uusien innovatiivisten hankkeiden suunnittelulle sekä toteuttamiselle. Meidän tulee Suomessa käyttää meidän vahvaa osaamista ja tarttua entistä rohkeammin mahdollisuuksiin, sekä löytää uusia ratkaisuja toteuttaa mm. julkistaliikennettä. Meidän tulee pitää huolta, että osaaminen pysyy Suomessa ja tuemme tätä kaikin keinoin. Suomen tulee ottaa määrätietoinen asenne ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Ei pelkkää puhetta, vaan lisää konkreettisia toimenpiteitä. Ilmastonmuutoksen vastaisen työn ei tarvitse merkitä, eikä pidä merkitä taloudellista menetystä, vaan Suomessa löytyy osaamista, jolla ilmaston vastaisesta työstä voidaan tehdä mm. vientituote. On täysin mahdollista hyötyä myös taloudellisesta näkökulmasta katsottuna, sijoittamalla ympäristöön ja näin ollen tekemällä ratkaisukeskeisiä valintoja.


Heidi Seppälä

Kunnanvaltuutettu, lasten – ja nuorten lautakunnan jäsen, Vihti

Puoluevaltuutettu RKP

Eduskuntavaaliehdokas 2019

7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page